Lahodná vepřová krkovice s koriandrem
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 200 g Klobása Dunajská
- 100 g Pastinák
- 450 g Vepřová krkovička
- 100 g Petržel kořen
- 450 g Chléb slunečnicový
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Koriandr mletý
- 1 ks Citrony
- 1 ks Chilli paprička
- 8 ks Karotka
- 2 ks Cibule červená
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř bílý
- 0.5 dl Olej olivový
- 1.5 dl Víno madeira
- 4.5 dl Bujón zeleninový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Hořčice Dijonská
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1099 kcal
- Sacharidy 83 g
- Tuky 64 g
- Sodík 558 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 74 g
- Cholesterol 101.3 mg
- Draslík 839.4 mg
- Vláknina 36366.1 mg
- Vitamín A 36366.1 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 72.9 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřovou libovější krkovici omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky o něco větší, než je velikost sousta. Citrón (chemicky neošetřený) omyjeme a nakrájíme z něj škrabkou tenké plátky kůry (jen žluté). Očistíme a omyjeme červené cibule, baby karotku, pastiňák, petržel, celer, čerstvý tymián, rozmarýn a petrželovou nať. Zeleninu nakrájíme na silnější kousky, kromě karotky (tu necháme v celku), bylinky posekáme nadrobno. Dobrou uzenou klobásu nakrájíme na kolečka. Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, odstraníme semínka a nakrájíme ji na tenké nudličky.
-
2
V hlubším pekáčku si na olivovém oleji orestujeme kousky masa, z každé strany asi 2 minuty. Jakmile má maso zlato-červenou kůrku, osolíme ho, ochutíme pepřem, hořčicí, sušeným koriandrem, promícháme a společně restujeme asi 2 minuty. Přimícháme citrónovou kůru, chilli papričku a klobásu. Znovu promícháme, přilijeme zeleninový bujón, zakryjeme poklicí a dáme do trouby péct. Pečeme při 220°C přibližně 30 minut, poté zmírníme teplotu na 190°C, přidáme zeleninu a maso pečeme ještě asi 1 hodinu.
-
3
Z pekáče vyjmeme kousky masa a mrkev, vývar se zeleninou rozmixujeme, dáme na plotnu, přilijeme červené víno a necháme projít varem. Vzniklou omáčku dochutíme solí i pepřem. Na talíře rozdělíme maso s baby karotkou, přelijeme ho omáčkou a servírujeme s čerstvým chlebem.