Mrkvový dortík jablkovým sněhem a pečeným mangem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 180 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Jablka
  • 200 g Mango
  • 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 130 g Mrkev kořen
  • 80 g Ořechy vlašské
  • 200 g Cukr krupice
  • 65 g Olej stolní
  • 2 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 30 g Cukr moučkový
  • 12 ml Citronová šťáva
  • 2 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Skořice mletá
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Kakao
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 725 kcal
  • Sacharidy 98 g
  • Tuky 108 g
  • Sodík 118 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 77 g
  • Cholesterol 163 mg
  • Draslík 335.4 mg
  • Vláknina 9997.3 mg
  • Vitamín A 9997.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 17.8 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Prosátou mouku smícháme s kakaem. Do pěny utřeme 130g krystalového cukru s vejcem, skořicí, solí a kypřicím přáškem. Přilijeme olej, přisypeme najemno nastrouhanou mrkev, strouhané ořechy, mouku a zlehka promícháme. Rozdělíme do vymazaných a moukou vysypaných formiček. Pečeme v troubě předehřáté na 140 °C cca 20 minut a poté dopekáme ještě krátce při teplotě 120 °C. Po vyjmutí necháme ve formičkách.

  • 2

    Mango očistíme, rozkrojíme a dužinu pokrájíme na malé kousky. Osladíme moučkovým cukrem a ponorným mixérem dohladka rozmixujeme. Musí vzniknout jemná pěna. Na plech vytváříme z hmoty lžičkou malé, pravidelné oválky. Vložíme do trouby předehřáté na 50 °C a zvolna sušíme min. 120 minut. Ještě teplé oplatky přehneme přes váleček na nudle a necháme vychladnout.

  • 3

    Mezitím připravíme sníh. Jablka oloupeme, odstraníme jadřince a nastrouháme najemno. Zakápneme vodou, citronovou šťávou a společně podusíme doměkka. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu, přidáme zbytek krystalového cukru a vychladlou jablečnou směs. Znovu prošleháme dotuha.

  • 4

    Dortíky mírně ohřejeme, vyklopíme vždy ke straně talíře, ke středu navrstvíme kopeček jablečného sněhu, doplníme mangovou oplatkou a ihned podáváme.

Komentáře k receptu