Mrkvový dortík jablkovým sněhem a pečeným mangem
Suroviny
- 200 g Jablka
- 200 g Mango
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 130 g Mrkev kořen
- 80 g Ořechy vlašské
- 200 g Cukr krupice
- 65 g Olej stolní
- 2 g Kypřicí prášek do pečiva
- 30 g Cukr moučkový
- 12 ml Citronová šťáva
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Skořice mletá
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Kakao
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 725 kcal
- Sacharidy 98 g
- Tuky 108 g
- Sodík 118 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 77 g
- Cholesterol 163 mg
- Draslík 335.4 mg
- Vláknina 9997.3 mg
- Vitamín A 9997.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.8 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Prosátou mouku smícháme s kakaem. Do pěny utřeme 130g krystalového cukru s vejcem, skořicí, solí a kypřicím přáškem. Přilijeme olej, přisypeme najemno nastrouhanou mrkev, strouhané ořechy, mouku a zlehka promícháme. Rozdělíme do vymazaných a moukou vysypaných formiček. Pečeme v troubě předehřáté na 140 °C cca 20 minut a poté dopekáme ještě krátce při teplotě 120 °C. Po vyjmutí necháme ve formičkách.
-
2
Mango očistíme, rozkrojíme a dužinu pokrájíme na malé kousky. Osladíme moučkovým cukrem a ponorným mixérem dohladka rozmixujeme. Musí vzniknout jemná pěna. Na plech vytváříme z hmoty lžičkou malé, pravidelné oválky. Vložíme do trouby předehřáté na 50 °C a zvolna sušíme min. 120 minut. Ještě teplé oplatky přehneme přes váleček na nudle a necháme vychladnout.
-
3
Mezitím připravíme sníh. Jablka oloupeme, odstraníme jadřince a nastrouháme najemno. Zakápneme vodou, citronovou šťávou a společně podusíme doměkka. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu, přidáme zbytek krystalového cukru a vychladlou jablečnou směs. Znovu prošleháme dotuha.
-
4
Dortíky mírně ohřejeme, vyklopíme vždy ke straně talíře, ke středu navrstvíme kopeček jablečného sněhu, doplníme mangovou oplatkou a ihned podáváme.