Plněné brambory s parmezánem a liškami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Brambory
  • 80 g Sýr Parmezán
  • 200 g Lišky čerstvé
  • 50 ml Olej olivový
  • 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 kávová lžička Olej lanýžový
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 460 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 465 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 226.2 mg
  • Draslík 878.2 mg
  • Vláknina 10301.5 mg
  • Vitamín A 10301.5 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 24.9 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Použijeme velké brambory s neporušenou slupkou. Opláchneme je ve studené vodě, vložíme do pekáče a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme nasucho cca 40 minut. Po vyjmutí necháme vychladnout.

  • 2

    Mezitím lišky očistíme, větší rozkrojíme na poloviny. Krátce je orestujeme na rozpáleném olivovém oleji, ochutíme solí a pepřem. Z brambor odřízneme podélně vršky cca ve dvou třetinách a vnitřky lžící vydlabeme. Odkrojené části oloupeme a přidáme k vydlabané hmotě.

  • 3

    Z parmezánu vytvoříme škrabkou několik hoblin na dozdobení, zbytek najemno nastrouháme. Žloutky rozšleháme se smetanou a v misce smícháme se sýrem, vydlabanými částmi brambor, nasekaným koriandrem a bazalkou, 2/3 množství hub, osolíme a opepříme. Zakápneme lanýžovým olejem.

  • 4

    Připravenou směs rozdělíme a navrstvíme do brambor a přemístíme je na plech. Vložíme do trouby předehřáté na 190 °C a zapečeme cca 20 minut dohněda. Poté vyjmeme, rozdělíme do středu talířů, dozdobíme zbytkem lišek a hoblinami parmezánu. Posypeme nasekanou pažitkou a ihned podáváme.

Komentáře k receptu