Závin plněný listovým špenátem a hříbky
Suroviny
- 100 g Cibule
- 100 g Máslo čerstvé
- 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 10 g Sůl
- 50 g Strouhanka
- 300 g Špenát listový čerstvý
- 500 g Hříbky čerstvé
- 100 ml Olej olivový
- 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 1 kávová lžička Olej rostlinný
- 1 ks Citrony
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Pepř bílý
- 4 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 604 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 49 g
- Sodík 1144 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 91.3 mg
- Draslík 1103.5 mg
- Vláknina 10122.4 mg
- Vitamín A 10122.4 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 43.8 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Listový špenát důkladně propereme, tvrdé stonky odstraníme, větší listy nasekáme. Hřiby očistíme a pokrájíme na menší kousky. Vodu okyselíme šťávou vymačkanou z citronu, přivedeme k varu a houby jí spaříme, na sítu necháme okapat. Cibuli i česnek oloupeme, na jemo nasekáme, směs zvolna orestujeme v pánvi na rozpáleném olivovém oleji. Vložíme houby, necháme odpařit vodu, přemístíme do mísy, přidáme špenát a důkladně promícháme. Ochutíme solí, pepřem.
-
2
Hladkou mouku zamícháme s vejcem, olejem, octem a vodou dle potřeby, osolíme, vypracujeme těsto. Zlehka pomoučíme, vytvarujeme bochánek, zakryjeme, necháme cca 60 minut odpočinout.
-
3
Poté na pracovní desku rozprostřeme utěrku, poprášíme ji moukou, těsto částečně rozválíme, položíme na utěrku a vytáhneme na co nejtenší plát. Posypeme prosátou strouhankou v místech, kde budeme vrstvit náplň, přidáme špenát s houbami, zformujeme do válečku, pokapeme rozpuštěným máslem a za pomocí utěrky opatrně zavineme. Přemístíme na vymazaný plech, potřeme zbytkem másla a v předehřáté troubě upečeme do zlatova.
-
4
Po vyjmutí závin nakrájíme a naaranžujeme na vyhřáté talíře. Můžeme dozdobit čerstvými bylinkami, ihned podáváme.