Chorizo na cibulce s dušenou čočkou
Suroviny
- 250 g Čočka červená
- 180 g Klobása Chorizo
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 2 kávová lžička Olej olivový extra panenský
- 2 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 3 špetka Sůl
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1.1 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Brandy
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 506 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 25 g
- Sodík 425 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 39.6 mg
- Draslík 461.9 mg
- Vláknina 15761 mg
- Vitamín A 15761 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.6 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čočku přebereme, promyjeme a namočíme ji do hrnce s 5-6 dl vody na 2 hodiny předem. Poté vodu slijeme, čočku zalijeme 5 dl čisté vody, přidáme sůl, celou očištěnou cibuli, 2 stroužky česneku, 1 malý bobkový list a pod pokličkou při mírné teplotě čočku dusíme 30 minut. Poté z čočky slijeme přebytečnou vodu, vyjmeme bobkový list a necháme ji zakrytou.
-
2
Omyjeme a drobně pokrájíme petrželovou nať, odložíme ji do misky. Očištěnu větší cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Chorizo pokrájíme na plátky. V pánvi si rozpálíme olivový olej, na něm pomalu zpěníme cibuli. Jakmile se začne smažit, přimícháme sladkou papriku, promícháme a přidáme 2-3 lžíce vody. Když se nám za stálého míchání odpaří voda, přidáme kolečka choriza, která smažíme z každé strany dozlatova. Dochutíme je solí, pepřem a 1 lžící brandy. Přidáme čočku, znovu promícháme s chorizem a dáme na talíře. Porce ozdobíme petrželkou, několika kapkami olivového oleje a podáváme.