Rajská polévka s mletou paprikou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 40 g Rýže loupaná
  • 20 g Petržel - nať
  • 3 g Bobkový list
  • 20 g Paprika mletá sladká
  • 150 g Protlak rajčatový
  • 70 ml Olej slunečnicový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 l Voda pitná
  • 1.5 l Vývar zeleninový
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 534 kcal
  • Sacharidy 62 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 1959 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 44 g
  • Cholesterol 6.8 mg
  • Draslík 672.2 mg
  • Vláknina 12652 mg
  • Vitamín A 12652 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 35.7 mg
  • Vitamín E 11.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hrnci rozehřejeme olej, přisypeme mouku. Stálým mícháním na mírném ohni usmažíme světlou jíšku. Do jíšky přisypeme sladkou papriku, zamícháme a ihned zalijeme vývarem. Jíšku s vývarem důkladně rozšleháme, aby nám nezůstaly hrudky. Přidáme rajčatový protlak, vložíme bobkový list. Polévku vaříme tak dlouho, aby se vyvařila chuť syrové mouky. Po dobu vaření polévku promícháme, aby se nepřipálila mouka.

  • 2

    Uvařenou polévku přelijeme přes cedník. Vrátíme zpátky do hrnce, podle vlastní chutě dochutíme cukrem a solí. Přivedeme k varu a stáhneme ze sporáku. Polévku vaříme přibližně 15-20 minut.

  • 3

    V jiném hrnci přivedeme osolenou vodu k varu a podle návodu na sáčku uvaříme rýži. Měkkou rýží scedíme, propláchneme studenou tekoucí vodou a vložíme ji do hotové polévky.

  • 4

    Teplou polévku rozdělíme na talíře. Každou porci posypeme nasekanou petrželovou natí a podáváme.

Komentáře k receptu