Smažený lilek s mátovou omáčkou
Suroviny
- 600 g Lilek
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 45 g Sůl
- 3 g Sůl
- 4 g Pepř černý mletý
- 200 g Strouhanka
- 40 g Máta
- 3 g Pepř bílý
- 250 g Jogurt bílý smetanový
- 100 g Tvarůžky olomoucké malé
- 10 ml Citronová šťáva
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 stroužek Česnek
- 0.56 dl Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 692 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 30 g
- Sodík 5059 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 184 mg
- Draslík 532.4 mg
- Vláknina 16747.1 mg
- Vitamín A 16747.1 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.2 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lilek omyjeme, nakrájíme na půlcentimetrové plátky, rozložíme na tác a zasypeme solí(2 lžíce). Necháme půl hodiny vypotit, potom opláchneme a osušíme utěrkou. Zatím v misce vyšleháme bílý jogurt, prolisovaný česnek, nasekanou mátu, citronovou šťávu, sůl a bílý pepř do hladké omáčky. Na obalení si připravíme ušlehaná vejce, mouku smícháme se solí(5 g) a pepřem a strouhanku s nastrouhanými tvarůžky. Plátky lilku postupně obalíme a na rozpáleném oleji osmažíme dozlatova.