Dušené kuře s vínem
Suroviny
- 150 g Slanina vepřová
- 50 g Petržel - nať
- 20 g Estragon
- 500 ml Víno bílé
- 250 ml Vývar drůbeží
- 2 ks Mrkev kořen
- 4 ks Šalotka
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1.5 kg Kuře
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.55 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 675 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 125 g
- Sodík 462 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 154.2 mg
- Draslík 853.2 mg
- Vláknina 3239.5 mg
- Vitamín A 3239.5 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.7 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuře omyjeme, osušíme a rozdělíme na 8 porcí. Jednotlivé porce osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Šalotky oloupeme a pokrájíme na kostičky. Mrkev oškrábeme a nakrájíme také na kostičky.
-
2
V kastrolu zahřejeme 4 lžíce olivového oleje. Na olej vložíme nakrájenou slaninu, šalotky a mrkev. Opečeme a pak odložíme stranou. V kastrolu potom opečeme porce kuřete. Pak k nim přidáme estragon a opečenou slaninu, mrkev a šalotku. Zalijeme ryzlinkem a drůbežím vývarem. Počkáme, dokud vše nezačne vřít, a pak ztlumíme teplotu. Přikryjeme poklicí a dusíme 45 minut, dokud není kuře měkké. Odložíme estragon a porce kuřete vyjmeme. Do omáčky přidáme zakysanou smetanu a vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Pak omáčkou přelijeme kuřecí porce a ještě před podáváním posypeme nasekanou petrželkou.