Pečený bažant na víně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 50 g Anglická slanina
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 125 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 125 ml Víno bílé
  • 0.5 ks Celer bulvový
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 5 ks Jalovec
  • 1 ks Petržel kořen
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1.2 kg Bažant obecný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 606 kcal
  • Sacharidy 16 g
  • Tuky 92 g
  • Sodík 269 mg
  • Bílkoviny 51 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 176.6 mg
  • Draslík 744.6 mg
  • Vláknina 4274.7 mg
  • Vitamín A 4274.7 mg
  • Vitamín B6 1.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 44.9 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytého bažanta osolíme, opepříme, zabalíme do slaniny a svážeme potravinářskou nití. Předehřejeme si troubu na 200°C a vložíme do ní pekáč s bažantem.

  • 2

    Po 15 minutách pečení bažanta obrátíme a přidáme k němu jalovec. Oškrábeme mrkev, petržel a celer, nakrájíme je na kostičky a přidáme k bažantovi. Zalijeme vínem a pečeme ještě 20 minut.

  • 3

    Potom z bažanta oddělíme slaninu a dosud zakrytou kůži na prsou pečeme 10 minut, aby dobře zhnědla. Poté vyndáme bažanta z pekáče a do vypečené šťávy přidáme smetanu. Nakonec omáčku prolisujeme přes síto. Bažanta podáváme přelitého omáčkou.

Komentáře k receptu