Chodský bažant plněný bramborem
Suroviny
- 70 g Anglická slanina
- 500 g Brambory vařené
- 100 g Slanina vepřová
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 6 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 ks Bažant obecný
- 1 ks Cibule
- 4 ks Jalovec
- 8 dl Bujón hovězí
- 4 polévková lžíce Džem brusinkový
- 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1628 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 82 g
- Sodík 39306 mg
- Bílkoviny 141 g
- Uhlovodany 64 g
- Cholesterol 380.1 mg
- Draslík 2233.9 mg
- Vláknina 14409.7 mg
- Vitamín A 14409.7 mg
- Vitamín B6 3.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.7 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 32.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Odleželého, oškubaného, očištěného bažanta (bez vnitřností, hlavy a krku) promyjeme důkladně pod tekoucí vodou. Poté ho osušíme, posypeme solí, kmínem a čerstvě pomletým pepřem 4 barev i zevnitř. Dvě oloupané a omyté brambory obalíme do plátků anglické slaniny a vložíme je do bažanta. Břišní dutinu dobře uzavřeme šitím nebo párátky.
-
2
Slaninu nakrájíme na proužky. Z části slaninou prošpikujeme bažantí prsa. Ostatní slaninu a máslo (2 lžíce) dáme do pekáče, rozehřejeme ho, slaninu rozpustíme, na omastek položíme bažanta, přidáme k němu celý pepř, jalovec a očištěnou velkou cibuli, kterou jsme pokrájeli na osminky. Přilijeme hovězí bujón a pekáč s bažantem dáme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme přibližně 70-80 minut. Během pečení bažanta obracíme, potíráme rozpuštěným máslem (3 lžíce) a poléváme výpekem.
-
3
Upečeného bažanta se zlatohnědou kůrkou rozporcujeme, porce na talířích polijeme výpekem a podáváme ho s vařenými brambory. Maso i brambory ozdobíme snítky petrželky kudrnky, k masu položíme lžíci brusinkového džemu a servírujeme.