Divoká husa se slaninou
Suroviny
- 200 g Slanina vepřová
- 2 kávová lžička Kmín celý
- 3 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 dl Voda pitná
- 1 kg Husa divoká
- 2 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Sůl
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 1 polévková lžíce Libeček
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 937 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 147 g
- Sodík 915 mg
- Bílkoviny 80 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 54.7 mg
- Draslík 302 mg
- Vláknina 5797.2 mg
- Vitamín A 5797.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.4 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Uzenou, dobře prosolenou slaninu si nakrájíme na hranolky. Dobře oškubanou a očištěnou divokou husu vykucháme. (Chmýří musíme opálit.) Husu dobře omyjeme, osušíme a celou prošpikujeme slaninou. Osolíme ji zevnitř i zvenku a posypeme kmínem.
-
2
Očištěnou cibuli a mrkev pokrájíme na plátky. Omyté snítky petrželové a celerové natě a libečku omyjeme a svážeme.V hlubokém pekáči si rozpálíme sádlo s máslem, na něm zpěníme cibuli. Jakmile se cibule začne smažit a mít zlatavou barvu, přidáme mrkev, svazek bylinek, promícháme, na směs položíme husu, pekáč zakryjeme poklicí a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme pod poklicí přibližně 1.5 hodiny. Během té doby husu poléváme vlastním výpekem a obracíme ji, asi v polovině pečení dolijeme vodu.
-
3
Měkkou upečenou husu rozporcujeme, bylinky vyjmeme, porce polijeme výpekem a servírujeme.