Dušený kapr s jablečným křenem
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 80 g Křen
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 ks Cibule
- 3 ks Jablka
- 1 ks Mrkev kořen
- 4 ks Pečivo pšeničné běžné máslové
- 1 ks Bobkový list
- 3 ks Nové koření celé
- 1 ks Petržel kořen
- 1 l Voda pitná
- 1 dl Ocet kvasný lihový
- 4 dl Voda pitná
- 1 kg Kapr obecný
- 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 474 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 101 g
- Sodík 483 mg
- Bílkoviny 48 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 165 mg
- Draslík 1451.9 mg
- Vláknina 15081 mg
- Vitamín A 15081 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 93.7 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si jablečný křen: omyjeme a oloupeme sladkokyselá jablka a nastrouháme je na jemném struhadle do misky. Oloupaný křen omyjeme a nastrouháme k jablkům. Směs promícháme, dochutíme cukrem, misku zakryjeme a dáme vychladit.
-
2
Očištěné a omyté porce kapra přelijeme octovou vodou, kterou si připravíme smícháním 1 litru vody s 1 dl octa, a necháme je v octové vodě 5 minut. Poté maso opláchneme pod tekoucí vodou, osušíme, osolíme, posypeme drceným kmínem a mletým pepřem.
-
3
Očistíme a omyjeme cibuli, mrkev, celer a petržel. Zeleninu nakrájíme na kostičky. V rendlíku si přivedeme k varu 4 dl vody, do které přidáme pokrájenou zeleninu, bobkový list, nové koření, celý černý pepř a tymián. Koření vaříme asi 5-7 minut, poté vložíme opatrně porce kapra a dusíme 10-12 minut doměkka. Měkké porce kapra vyjmeme děrovanou naběračkou a dáme je na talíře.
-
4
K dušenému kapru dáme na talíře jablečný křen. Podáváme k němu čerstvé pečivo.