Kuře po dalmátsku
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 1000 g Kuře
- 120 g Olej rostlinný
- 30 g Mouka pšeničná hladká
- 250 ml Vývar zeleninový
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 4 ks Rajčata
- 2 ks Chilli paprička
- 2 ks Paprika zelená
- 2 ks Paprika červená
- 4 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Bazalka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 668 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 51 g
- Sodík 577 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 135.8 mg
- Draslík 687.4 mg
- Vláknina 6808.8 mg
- Vitamín A 6808.8 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 81.7 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuře rozporcujeme, vykostíme, naklepeme a osolíme. Osolené kuřecí čtvrtky po obou stranách v kastrole na horkém oleji 10 minut opékáme, opečené porce uložíme do jiné nádoby a uchováme v teple.
-
2
Oloupeme a nakrájíme nadrobno cibuli, prolisujeme česnek, ostrouháme citron a vymačkáme z něj šťávu. Dále na proužky nakrájíme stopek a semen zbavené 2 zelené a 2 červené papriky, nadrobno nasekáme 2 chilli papričky, rajčata nakrájíme na osminky a nasekáme čerstvou bazalku.
-
3
Na výpeku z kuřat necháme zpěnit drobně nakrájenou cibuli s chilli papričkami, pak přidáme hladkou mouku a za stálého míchání necháme zasmahnout. Zásmažku zalijeme zeleninovým vývarem a citrónovou šťávou, svaříme na řídkou omáčku, přidáme sůl, mletý pepř, česnek a citrónovou kůru. Opečené maso vrátíme do omáčky. Nádobu zakryjeme pokličkou a na mírném ohni asi 30 minut dusíme doměkka.
-
4
Mezitím v pánvi na másle rozpustíme cukr, necháme ho zkaramelizovat, přidáme papriky s rajčaty, prudce je opečeme, stáhneme plamen, zakryjeme a ještě 5 minut dusíme.
-
5
Hotové maso přendáme z omáčky na ohřáté talíře, do omáčky vmícháme dušené papriky s rajčaty a směsí přelijeme porce masa. Servírujeme ozdobené lístky bazalky.