Květák v těstíčku s květákovým pyré
Suroviny
- 100 g Brambory
- 90 g Celer bulvový
- 40 g Cibule
- 65 g Máslo čerstvé
- 70 g Máslo čerstvé
- 240 g Mouka pšeničná hladká
- 100 ml Mléko plnotučné
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 140 ml Olej rostlinný
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Ocet vinný
- 3 ks Vejce slepičí
- 3 ks Bobkový list
- 3 l Voda pitná
- 1.5 kg Květák
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 832 kcal
- Sacharidy 56 g
- Tuky 63 g
- Sodík 335 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 203.6 mg
- Draslík 1086.4 mg
- Vláknina 14005.8 mg
- Vitamín A 14005.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 148.2 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 156.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Květák očistíme, opláchneme a vaříme v osolené vodě s bobkovým listem do poloměkka, poté scedíme (vodu odložíme). Uvařený květák necháme okapat. Vychladlý květák nakrájíme na 2 cm široké plátky (450 g květáku dáme stranou na pyré). Cibuli nakrájíme nahrubo, oloupaný celer a brambory nakrájíme na kostky.
-
2
Odložený květák nakrájíme na kostky. V rendlíku na polovině dávky másla zpěníme cibuli, přidáme květák, brambory a celer a zhruba 5 minut za častého míchání smažíme. Do směsi vlijeme mléko se smetanou a 400 ml vody z květáku a vaříme doměkka. Směs poté rozmixujeme dohladka, dochutíme octem a zašleháme zbylé máslo. Pyré nakonec propasírujeme.
-
3
Do misky vlijeme cca 400 ml vychladlé vody, v níž jsme vařili květák, do ní zašleháme mouku a vejce a vymícháme do hladkého těstíčka, v kterém obalujeme plátky květáku a smažíme v oleji s máslem z obou stran dozlatova.
-
4
Usmažený květák podáváme s horkým pyré.