Chodské smažené vdolečky s marmeládou, tvarohem a šlehačkou
Suroviny
- 200 g Marmeláda meruňková
- 60 g Máslo čerstvé
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Mouka polohrubá
- 25 g Droždí
- 200 g Tvaroh tvrdý
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Cukr skořicový
- 2 špetka Sůl
- 1 dl Mléko plnotučné
- 1 dl Mléko plnotučné
- 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 0.18 dl Olej stolní
- 3 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 567 kcal
- Sacharidy 75 g
- Tuky 22 g
- Sodík 177 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 179.1 mg
- Draslík 128.9 mg
- Vláknina 4816 mg
- Vitamín A 4816 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 244.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnečku si do 1 dl vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, přidáme 1 lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme hladkou a polohrubou mouku, uděláme důlek, do kterého nalijeme vykynutý kvásek, přidáme mléko, 3 žloutky, vlažné rozpuštěné máslo, cukr, 2 špetky soli a citronovou kůru. Těsto důkladně promícháme, zakryjeme utěrkou a necháme kynout asi 1 hodinu.
-
2
Vykynuté těsto dáme na pomoučený plát. Zlehka z něj vyválíme plát asi 2-3 cm silný. Formičkou o průměru přibližně 8 cm vykrojíme vdolečky a necháme je ještě 10-15 minut kynout.
-
3
V pánvi si rozpálíme olej a vdolečky zvolna smažíme z každé strany dozlatova. Usmažené vdolečky necháme na papírové utěrce okapat z přebytečného oleje. Ze smetany si vyšleháme tuhou šlehačku. Vdolečky před podáváním potřeme meruňkovou marmeládou, posypeme nastrouhaným tvrdým tvarohem, zdobíme šlehačkou, kterou posypeme skořicovým cukrem a podáváme.