Teplý salát z bílých fazolí s roketou a pršutem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Fazole bílé
  • 100 g Prosciutto sušené
  • 100 g Roketa
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Bazalka
  • 2 ks Chilli paprička
  • 3 stroužek Česnek
  • 2 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 521 kcal
  • Sacharidy 82 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 245 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 82 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 2386 mg
  • Vláknina 45052.2 mg
  • Vitamín A 45052.2 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.7 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Den předem namočíme do teplé vody velké bílé fazole a necháme je namočené přes noc. Druhý den fazole slijeme, vsypeme do hrnce se 2 litry studené vody a uvedeme do varu, který udržujeme 1 hodinu. Když fazole změknou, slijeme je a 2 sběračky vývaru uschováme.

  • 2

    Oloupaný česnek a červené chilli papričky nadrobno nasekáme, umeleme pepř a plátky prosciutta nakrájíme na proužky.

  • 3

    Ve větším kastrole na rozehřátém olivovém oleji restujeme česnek s chilli papričkami. Když začne česnek zlátnout, přidáme prosciutto a ještě při střední teplotě 2 minuty mícháme. Nakonec přidáme uvařené fazole a podle potřeby trochu fazolového vývaru a necháme asi 3 minuty dobře prohřát.

  • 4

    Hotovou směs osolíme, okořeníme pepřem a přidáme bazalkové lístky s roketou.

  • 5

    Lehce vše promícháme, rozdělíme na talíře a servírujeme.

Komentáře k receptu