Pivní pečivo
Suroviny
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 500 g Mouka polohrubá
- 30 g Droždí
- 300 g Mouka pšeničná polohrubá voženílkova
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2.5 dl Pivo světlé 10% 3,9% obj.
- 1 dl Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
- 0.5 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Sezam - semena
- 2 polévková lžíce Mák mletý
- 1 polévková lžíce Sůl hrubozrnná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 341 kcal
- Sacharidy 64 g
- Tuky 4 g
- Sodík 1094 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 61.7 mg
- Draslík 136.4 mg
- Vláknina 5449.3 mg
- Vitamín A 5449.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy dáme prosátou polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek, do něj rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru a zalijeme 1 dl vlažného tmavého piva. Když kvásek nakyne, přidáme k mouce sůl, žloutky, 2,5 dl vlažného světlého piva a vlahou rozpuštěnou Heru. Směs promícháme, poté těsto dobře zpracujeme, zakryjeme utěrkou a necháme vykynout. Vykynuté těsto na pomoučeném vále znovu zlehka zpracujeme, vyválíme na váleček o průměru přibližně 5 - 6 cm. Z něj nakrájíme dílky přibližně 2 až 3 cm silné, následně vyválíme tyčky silné asi 1 - 1,5 cm. Z poloviny tyček vytvoříme preclíky. Tyčky i preclíky klademe na plech, vyložený pečicím papírem, potřeme vodou, 1/3 posypeme mákem, 1/3 sezamem a 1/3 hrubou solí.
-
2
Pečivo pečeme v předehřáté troubě při 175°C - 180°C asi 15 minut do zlatova. Preclíky a tyčky podáváme vychladlé.