Telecí sekaný řízek na másle

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 40 g Vejce slepičí
  • 1 g Muškátový květ
  • 150 g Žemle tuková
  • 750 g Telecí plec
  • 25 g Sůl
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 60 g Tuk
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 10 g Citrony
  • 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 600 ml Voda pitná
  • 150 ml Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 293 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 1055 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 0 g
  • Cholesterol 100.6 mg
  • Draslík 242 mg
  • Vláknina 565.4 mg
  • Vitamín A 565.4 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.8 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Telecí maso opláchneme a najemno umeleme se žemlí namočenou v mléce.

  • 2

    Mírně osolíme, okořeníme, přidáme vejce a kůru z omytého citronu a směs dobře promícháme.

  • 3

    Z připravené hmoty v mouce vytvarujeme oválné řízky asi 10mm silné. Vložíme je do pekáče vytřeného tukem a dáme do horké trouby prudčeji zapéci.

  • 4

    Po zapečení řízky obrátíme, zastříkneme vodou a za občasného přelévání vzniklou šťávou je pod poklicí pečeme (dusíme) doměkka.

  • 5

    Řízky vyjmeme, šťávu procedíme, podle potřeby ji rozředíme nebo odvaříme, přisolíme ji a zjemníme máslem.

  • 6

    Nakonec šťávu nalijeme na řízky a vše krátce podusíme.

Komentáře k receptu