Salát z pórku s holandskou omáčkou ála kari
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 50 g Pažitka
- 250 g Shiitake houby
- 100 ml Víno bílé
- 300 ml Voda pitná
- 500 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Kari koření
- 2 ks Pórek
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Šalotka
- 1 špetka Sůl
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř cayenský
- 2 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
- 3 polévková lžíce Ocet bílý vinný
- 2 polévková lžíce Olej z pšeničných klíčků
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 501 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 32 g
- Sodík 242 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 216.7 mg
- Draslík 865.8 mg
- Vláknina 10283 mg
- Vitamín A 10283 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35.1 mg
- Vitamín E 2.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pórek omyjeme a pokrájíme ho na šikmé špalíčky silné asi 1 centimetr. Do hrnce vlijeme vodu, osolíme a vhodíme do ní pórkové špalíčky a vaříme 5 minut.
-
2
Houby shiitake očistíme a pokrájíme na plátky. Na pánev vlijeme olej a vhodíme na ni houby. Opečeme je a pak odložíme stranou z plotny a necháme vychladnout.
-
3
Připravíme si omáčku. Na hlubší pánvi rozpustíme máslo, pak pánev odstavíme ze sporáku a slijeme tak, aby usazeniny z másla zůstaly na dně.
-
4
Do malého hrníčku vlijeme víno a ocet. Postavíme na plotnu a vaříme, dokud se tekutina v hrníčku ze dvou třetin neodpaří.
-
5
Do nerezové misky vyklepneme žloutky. Opepříme černým a cayenským pepřem, osolíme a přidáme kari koření. Na plotně si ohřejeme vodu, jakmile je vroucí, vložíme do hrnce nerezovou misku se žloutky a na vodní lázni je šleháme v krém.
-
6
Vývar z vína a octa scedíme přes síto a pak ho přidáváme ke žloutkovému krému a postupně ho do něj zašleháváme, dokud krém nezhoustne. Zašleháme ještě 2 lžíce smetany. Nakonec do krému postupně všleháváme i tekuté máslo.
-
7
Houby shiitake a pórek rozdělíme do talířů a pak přelijeme omáčkou. Nakonec posypeme nadrobno posekanou pažitkou.