Zapečené lasagne s cuketou
Suroviny
- 700 g Cuketa
- 400 g Lilek
- 30 g Máslo čerstvé
- 100 g Sýr Čedar
- 85 g Oříšky piniové
- 280 g Ricotta
- 20 ml Olej olivový
- 700 ml Voda pitná
- 200 ml Voda pitná
- 150 ml Voda pitná
- 30 ml Olej rostlinný
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
- 12 plátek Lasagne
- 0.5 polévková lžíce Omáčka sójová
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 574 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 50 g
- Sodík 280 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 35.3 mg
- Draslík 854.9 mg
- Vláknina 12092.5 mg
- Vitamín A 12092.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 37.4 mg
- Vitamín E 3.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné cukety a lilek nakrájíme na plátky, sýr nastrouháme, petrželovou nať nasekáme nadrobno. Piniové oříšky 2 minuty pražíme na suché pánvi, kterou potřásáme.
-
2
Lasagne vložíme do pekáče, přelijeme vroucí osolenou vodou s olejem a necháme alespoň 10 minut bobtnat. Poté je vyjmeme a rozložíme na utěrku tak, aby se nepřekrývaly.
-
3
Na pánvi rozpustíme máslo, na něj vložíme cukety, přilijeme vodu a dusíme do změknutí. Poté pánev odstavíme, přimícháme piniové oříšky, strouhaný muškátový oříšek a ricottu.
-
4
Na jiné pánvi na oleji smažíme asi 4 minuty plátky lilku. K lilku přilijeme vodu, sójovou omáčku a pod poklicí na mírném plameni dusíme, až je lilek měkký.
-
5
Do mixeru vložíme prochladlou lilkovou směs a rozmixujeme na kaši.
-
6
Zapékací mísu vymažeme, dno vyložíme 4 plátky lasagní a překryjeme částí směsi s cuketami. Překryjeme dalšími 4 plátky lasagní, překryjeme polovinou kaše z lilku a zbylou cuketovou směsí. Dál položíme zbývající plátky lasagní a potřeme lilkovou kaší. Posypeme strouhaným sýrem a v troubě předehřáté na 185°C zapékáme zhruba 35 minut.
-
7
Před podáváním pokrm posypeme petrželovou natí.