Fíkový koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 300 g Fíky čerstvé
  • 130 g Máslo čerstvé
  • 260 g Máslo čerstvé
  • 260 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 20 g Tuk
  • 260 g Cukr krupice
  • 20 g Citronová kůra
  • 100 g Cukr vanilka
  • 280 g Mandle mleté
  • 10 g Tymián čerstvý
  • 30 g Pomerančová kůra
  • 30 ml Mléko polotučné
  • 30 ml Grappa
  • 40 ml Sirup cukrový
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 803 kcal
  • Sacharidy 70 g
  • Tuky 53 g
  • Sodík 51 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 46 g
  • Cholesterol 172.1 mg
  • Draslík 326.3 mg
  • Vláknina 9240 mg
  • Vitamín A 9240 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.4 mg
  • Vitamín E 7.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 45 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Krém: V míse smícháme mleté mandle s moukou, přimícháme vyšlehané máslo, cukr, rozšlehaná vejce, grappu a vymícháme hladký krém. Dáme do lednice ztuhnout.

  • 2

    Těsto: Do mísy vložíme měkké máslo, žloutky, přisypeme vanilkový cukr, strouhanou citronovou kůru, mouku, špetku soli a vypracujeme těsto. Přilijeme mléko, zapracujeme do těsta, které necháme v lednici hodinu uležet.

  • 3

    Těsto vyválíme, vložíme do tukem vymaštěné formy a dáme na hodinu do mrazáku. Formu s těstem vložíme do silně vyhřáté trouby a pečeme 12 až 15 minut.

  • 4

    Čerstvé fíky nahoře nařízneme do kříže a zespoda zmáčkneme, aby se rozevřely.

  • 5

    Ztuhlým krémem potřeme rovnoměrně předpečené těsto, do krému vmáčkneme fíky, pokapeme sirupem, posypeme lístky tymiánu, strouhanou pomerančovou kůrou, koláč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 40 minut.

  • 6

    Upečený koláč nacháme vychladnout, naporcujeme a podáváme.

Komentáře k receptu