Fíkový koláč
Suroviny
- 300 g Fíky čerstvé
- 130 g Máslo čerstvé
- 260 g Máslo čerstvé
- 260 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 20 g Tuk
- 260 g Cukr krupice
- 20 g Citronová kůra
- 100 g Cukr vanilka
- 280 g Mandle mleté
- 10 g Tymián čerstvý
- 30 g Pomerančová kůra
- 30 ml Mléko polotučné
- 30 ml Grappa
- 40 ml Sirup cukrový
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 803 kcal
- Sacharidy 70 g
- Tuky 53 g
- Sodík 51 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 172.1 mg
- Draslík 326.3 mg
- Vláknina 9240 mg
- Vitamín A 9240 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.4 mg
- Vitamín E 7.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 45 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Krém: V míse smícháme mleté mandle s moukou, přimícháme vyšlehané máslo, cukr, rozšlehaná vejce, grappu a vymícháme hladký krém. Dáme do lednice ztuhnout.
-
2
Těsto: Do mísy vložíme měkké máslo, žloutky, přisypeme vanilkový cukr, strouhanou citronovou kůru, mouku, špetku soli a vypracujeme těsto. Přilijeme mléko, zapracujeme do těsta, které necháme v lednici hodinu uležet.
-
3
Těsto vyválíme, vložíme do tukem vymaštěné formy a dáme na hodinu do mrazáku. Formu s těstem vložíme do silně vyhřáté trouby a pečeme 12 až 15 minut.
-
4
Čerstvé fíky nahoře nařízneme do kříže a zespoda zmáčkneme, aby se rozevřely.
-
5
Ztuhlým krémem potřeme rovnoměrně předpečené těsto, do krému vmáčkneme fíky, pokapeme sirupem, posypeme lístky tymiánu, strouhanou pomerančovou kůrou, koláč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 40 minut.
-
6
Upečený koláč nacháme vychladnout, naporcujeme a podáváme.