Chodské hovězí závitky s hříbky
Suroviny
- 100 g Brambory
- 800 g Hovězí roštěnka vys. peč.
- 100 g Slanina vepřová
- 5 kávová lžička Hořčice
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
- 4 ks Cibule
- 2 ks Okurky nakládané
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Hříbky čerstvé
- 1 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 824 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 51 g
- Sodík 2549 mg
- Bílkoviny 68 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 307.1 mg
- Draslík 812.3 mg
- Vláknina 10624.5 mg
- Vitamín A 10624.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dva menší brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na tenké nudličky. Očištěné 2 hříbky omyjeme a nakrájíme na podlouhlé plátky. Čtyři cibule oloupeme, z toho 3 cibule nakrájíme nadrobno, jednu nakrájíme podélně na plátky.
-
2
Hovězí roštěnec omyjeme, osušíme, nakrájíme 4 plátky silné asi 1.5 cm. Okraje nařízneme na několika místech. Plátky z každé strany osolíme, opepříme a naklepeme. Jednu stranu potřeme plnotučnou hořčicí (1 lžička na jeden plátek). Na každý plátek položíme tenký plátek slaniny. Na slaninu položíme nudličky brambor, 1/4 vejce, 1/4 okurky, plátek cibule a 2-3 plátky hříbku. Maso zatočíme do závitku a stáhneme nití tak, aby byl celý uzavřený. Závitky obalíme v hladké mouce.
-
3
Očištěné cibule drobně pokrájíme. V hrnci rozpálíme sádlo, na kterém zprudka závitky orestujeme z každé strany dozlatova. Vyjmeme je z omastku, na který dáme pokrájenou cibuli a osmažíme ji dozlatova. Závitky vrátíme do hrnce, přilijeme horkou vodu a pod poklicí dusíme přibližně 90 minut. Občas musíme závitky promíchat. Měkké závitky vyjmeme ze šťávy, zbavíme nití a odložíme do druhého hrnce.
-
4
Ve skleničce rozmícháme 1-2 lžičky Maizeny. Šťávu ze závitků dochutíme solí, hořčicí (1 lžička) a rozmixujeme tyčovým mixerem. Znovu přivedeme k varu a zahustíme Maizenou. Krátce, asi 0.5 minuty, povaříme, přelijeme ji na maso a podáváme.