Roláda s ořechovou náplní

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 15

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 200 g Ořechy vlašské
  • 100 g Cukr krupice
  • 600 g Mouka polohrubá
  • 42 g Droždí
  • 80 g Cukr moučkový
  • 100 g Hera
  • 100 ml Mléko plnotučné
  • 100 ml Voda pitná
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 392 kcal
  • Sacharidy 44 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 146 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 44 g
  • Cholesterol 74.4 mg
  • Draslík 184.3 mg
  • Vláknina 4984.8 mg
  • Vitamín A 4984.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.4 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 49.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Droždí umícháme s dvěma lžícemi cukru, lžící mouky a lžící vlažného mléka. Na teple necháme kvásek vzejít. Zbylou mouku prosejeme na vál s cukrem, přidáme změklé máslo a Heru, žloutky, sůl, zbylé mléko a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké a lesklé těsto, z kterého vytvarujeme dva bochníky a pod utěrkou je necháme vykynout.

  • 2

    V mezičase připravíme náplň. Cukr svaříme s vodou, vsypeme umleté ořechy a citronovou šťávu. Náplň řádně promícháme a necháme vychladnout.

  • 3

    Z vykynutého těsta vyválíme dvě placky, potřeme je nádivkou a srolujeme. Rolády přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě alespoň 15 minut kynout. Poté v lehce předehřáté troubě pečeme rolády dozlatova. Během pečení je ještě jednou potřeme vejcem.

Komentáře k receptu