Chodský kuba s čerstvými hřiby
Suroviny
- 300 g Hříbky čerstvé
- 250 g Kroupy střední
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 2 ks Cibule
- 3 stroužek Česnek
- 7.5 dl Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Majoránka
- 7 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 461 kcal
- Sacharidy 57 g
- Tuky 23 g
- Sodík 314 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 20.4 mg
- Draslík 463.9 mg
- Vláknina 15892.8 mg
- Vitamín A 15892.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.1 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Střední kroupy dobře promyjeme, dáme do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme sůl a kroupy uvaříme doměkka - vaříme je přibližně 40 minut. Pokud v uvařených kroupách zůstane voda, slijeme ji.
-
2
Mezitím si očistíme a omyjeme čerstvé hříbky a pokrájíme je na plátky. Oloupané cibule drobně pokrájíme. Česnek posekáme nadrobno. V pánvi si rozpálíme 2 lžíce sádla, na něm usmažíme dozlatova cibuli s česnekem, poté ji i s omastkem vyklopíme do uvařených krup a přidáme majoránku.
-
3
Do pánve přidáme další 2 lžíce sádla. Na rozpálené sádlo dáme pokrájené hříbky, sůl, kmín a pepř. Vydusíme z vlastní šťávy a krátce orestujeme.
-
4
Pekáček vytřeme 2 lžícemi sádla. Na dno rozetřeme 1/3 uvařených krup, na ně poklademe 1/2 hříbku, na ně znovu dáme 2/3 krup, 2/2 hříbků a zakryjeme je poslední vrstvou krup, kterou pokapeme rozpuštěným zbylým sádlem.
-
5
Pekáček s kubou vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 60 minut při 200°C. Kubu padáváme hned po upečení.