Valašská zelná polévka
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
- 50 g Houby sušené
- 150 g Zakysaná smetana
- 100 g Klobása vepřová
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 0.5 kávová lžička Nové koření mleté
- 2 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2.5 l Voda pitná
- 0.5 kg Brambory
- 0.5 kg Zelí kysané
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 4 polévková lžíce Mléko bio čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 519 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 37 g
- Sodík 527 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 66.8 mg
- Draslík 1160.7 mg
- Vláknina 10234 mg
- Vitamín A 10234 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.7 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kysané zelí nakrájíme na menší kousky a uvaříme ho doměkka v přiměřeném množství vody s kmínem.
-
2
Brambory oškrábeme, omyjeme, rozkrájíme a uvaříme je doměkka ve vodě, do které jsme přidali bobkový list, nové koření, pepř, sůl a houby.
-
3
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Klobásu a slaninu nakrájíme na menší kousky. V hrnci na rozehřátém másle osmažíme nejdříve nakrájenou cibuli, pak k ní přidáme rozkrájenou klobásu a slaninu.
-
4
Mouku rozmícháme s mlékem, přidáme do hrnce s uzeninami, přilijeme podle potřeby přibližně půl litru vody, promícháme a necháme 15 až 20 minut vařit. Potom vmícháme zakysanou smetanu, přidáme uvařené zelí, brambory a houby, důkladně promícháme, dochutíme pepřem a solí a podáváme.