Polévka Savoyarde

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 120 g Celer bulvový
  • 125 g Slanina vepřová
  • 40 g Sádlo škvařené
  • 200 g Houby čerstvé
  • 180 g Sýr Gruyére
  • 6 krajíc Chléb toastový
  • 750 ml Mléko polotučné
  • 750 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Pórek
  • 1 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 566 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 750 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 40 g
  • Cholesterol 66.1 mg
  • Draslík 518.5 mg
  • Vláknina 10050.8 mg
  • Vitamín A 10050.8 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pórek očistíme, dobře umyjeme pod studenou tekoucí vodou a nakrájíme na tenká kolečka. Celer a cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Houby očistíme a nakrájíme na plátky.

  • 2

    V hrnci na rozehřátém sádle necháme zesklovatět slaninu. Když kostičky slaniny začnou prskat, přidáme zeleninu a za stálého míchání opékáme asi 5 minut. Zalijeme vodou a mlékem, půl a půl, osolíme, opepříme, přidáme nakrájené houby a přivedeme k varu. Přikryjeme pokličkou, stáhneme plamen a na mírném ohni vaříme hodinu a půl.

  • 3

    Sýr nastrouháme na jemném struhadle, krajíce chleba překrájíme na 4 dílky, které posypeme nastrouhaným sýrem, položíme na plech potřený olejem a dáme krátce dozlatova opéct do trouby rozehřáté na 180 °C.

  • 4

    Kousky opečeného chleba položíme na talíře, přelijeme polévkou a servírujeme.

Komentáře k receptu