Slepičí polévka se svítkem
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 2 g Máslo čerstvé
- 100 g Mrkev kořen
- 100 g Petržel kořen
- 70 g Mouka pšeničná hladká
- 160 ml Mléko plnotučné
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vejce slepičí
- 6 ks Pepř černý celý
- 1 špetka Sůl
- 1.6 l Voda pitná
- 1 kg Slepice
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 353 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 13 g
- Sodík 327 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 167.3 mg
- Draslík 481.4 mg
- Vláknina 2759.3 mg
- Vitamín A 2759.3 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.3 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 168.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou slepici opláchneme a rozkrájíme na porce. Celer, mrkev a petržel očistíme a nakrájíme na nudličky.
-
2
Slepičí maso vložíme do studené vody, přidáme sůl, celý pepř a na mírném plameni vaříme, až je maso měkké. Poté přidáme zeleninu a chvíli povaříme.
-
3
V mezičase připravíme svítek. V míse připravíme z mouky, vejce, soli, mléka a najemno nasekané petrželové nati těsto, které necháme odpočinout. Po půl hodině z těsta na másle usmažíme omeletu, kterou po usmažení srolujeme a nakrájíme na tenké proužky.
-
4
Uvařenou polévku přecedíme, maso vyjmeme a nakrájíme na kousky. Na talíře rozdělíme maso a svítek, přelijeme horkým vývarem se zeleninou a podáváme.