Ztracená vejce s vinnou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 20 g Máslo čerstvé
  • 20 g Pažitka
  • 125 ml Víno červené
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Šalotka
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 203 kcal
  • Sacharidy 11 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 157 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 251.3 mg
  • Draslík 310.7 mg
  • Vláknina 1100 mg
  • Vitamín A 1100 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.2 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do hrnce vlijeme vodu a přidáme ocet. Počkáme, dokud voda nezačne vřít. Pak ztlumíme plamen.

  • 2

    Do misky si rozklepneme vejce. Do vody vložíme děrovanou naběračku a do ní necháme z misky opatrně sklouznout vejce. Ve vodě necháme vejce 4 minuty povařit, při tom s ním pracujeme velmi opatrně.

  • 3

    Pak vejce vyndáme z vody.

  • 4

    Na pánev vlijeme olej. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kolečka a vhodíme na olej. Podusíme ji a pak k ní přihodíme nadrobno nasekanou šalotku. Přilijeme červené víno a vaříme, dokud se tekutina neodpaří na polovinu. Pak do omáčky zašleháme vychlazené máslo. Sundáme z plotny a osolíme.

  • 5

    Rozdělíme kolečka cibule na 4 talíře, přidáme ztracená vejce a přelijeme vinnou omáčkou. Posypeme jemně nasekanou pažitkou.

Komentáře k receptu