Kudlásková polévka s křemenáči
Suroviny
- 250 g Brambory
- 70 g Celer bulvový
- 70 g Mrkev kořen
- 70 g Petržel kořen
- 150 g Křemenáče
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Sůl
- 1.4 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Voda pitná
- 5 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 1 polévková lžíce Libeček
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 172 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 50 g
- Sodík 571 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 73.3 mg
- Draslík 483.8 mg
- Vláknina 7309.5 mg
- Vitamín A 7309.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.6 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve připravíme všechny potřebé ingredience. Očištěné a omyté křemenáči (kozák osikový) pokrájíme na plátky. Oloupané brambory pokrájíme na kostičky, oloupanou a omytou mrkev, petržel, kousek celeru a cibuli. Zeleninu kromě cibule nakrájíme na kostičky. Omyjeme nať libečku a pažitku. Pažitku pokrájíme nadrobno a odložíme do misky.
-
2
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Pak ji zředíme postupně vlažnou vodou, stále mícháme, až dolijeme celkem 1.3 litru. Jíšku povaříme několik minut, přidáme brambory, zeleninu s cibulí, křemenáče, kmín, sůl, libeček a polévku vaříme 20 minut.
-
3
Připravíme těsto na kudlásky: do mísy nasypeme polohrubou mouku, přidáme malé vajíčko (nebo polovinu velkého vejce), lžíci vody, sůl a vymícháme polotuhé těsto, které dáme na pomoučený vál. Vytvoříme z něj tenký váleček o průměru přibližně 2 cm. Nakrájíme spalíčky dlouhé asi 3 cm, které vhodíme do polévky. Přidáme majoránku, kudlásky vaříme asi 2-3 minuty, polévku dosolíme podle chuti, přimícháme pažitku a podáváme.