Terina z jater po dánsku
Suroviny
- 700 g Játra vepřová
- 30 g Máslo čerstvé
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 650 g Sádlo syrové
- 250 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 125 ml Vývar telecí
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 3 ks Sardelové řezy
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Zázvor mletý
- 2 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 671 kcal
- Sacharidy 5 g
- Tuky 64 g
- Sodík 509 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 290.9 mg
- Draslík 246.4 mg
- Vláknina 464.5 mg
- Vitamín A 464.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15.4 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na pánvi si rozpustíme máslo a osmahneme na něm mouku. Dáme ovšem pozor, aby nezhnědla. Pak k ní přilijeme smetanu a telecí vývar. Mícháme dohladka, aby nevznikly hrudky, a provaříme. Pak hotovou omáčku sundáme z plotny.
-
2
350 g syrového sádla a vepřová játra pokrájíme na kostičky. Vložíme do mixéru a přidáme ještě sardelové řezy a oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli. Všechno promixujeme, případně, nemáme-li mixér, dvakrát umeleme na masovém strojku. Nakonec vzniklou fáš propasírujeme přes síto.
-
3
Do velkého kastrolu vlijeme vodu tak, aby měla hladinu asi 4,5 centimetru nade dnem. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Kastrol vložíme do trouby.
-
4
Do připravené omáčky vmícháme jedno vejce a postupně po částech přidáváme také játrovou fáš. Opepříme, osolíme a přidáme mletý zázvor.
-
5
Formu vyložíme syrovým sádlem nakrájeným na plátky a dokonale vyplníme připravenou fáší. Povrch také poklademe plátky syrového sádla. Přikryjeme a vložíme do vodní lázně v kastrolu v troubě. Necháme hodinu ve vodní lázni. Pak troubu vypneme a ještě 15 minut v ní terinu necháme dojít.
-
6
Pak ji ponecháme vychladit, nejlépe až do druhého dne. Krájíme na plátky.