Chřest sterilovaný ve sladkokyselém nálevu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 10 g Sůl
  • 1 kávová lžička Kyselina citrónová
  • 1 l Voda pitná
  • 1 kg Chřest zelený
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 58 kcal
  • Sacharidy 13 g
  • Tuky 0 g
  • Sodík 653 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 0.2 mg
  • Vláknina 0 mg
  • Vitamín A 0 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čerstvý chřest důkladně propláchneme vodou, oloupeme od hlaviček směrem dolů a seřízneme na stejně dlouhé kousky. Svážeme po cca 10 kusech do svazků, postavíme je stonky dolů do vroucí vody a spaříme po dobu cca 2 minut.

  • 2

    Poté přilijeme další vroucí vodu tak, aby byly ponořené i střední části a opět 2 minuty spaříme.

  • 3

    Nakonec zalijeme i vršky, po 1 minutě vyjmeme a ihned zchladíme studenou vodou.

  • 4

    Vodu smícháme se solí, cukrem a kyselinou citronovou. Chřest rozdělíme do sklenic, zalijeme nálevem a zavíčkujeme. Urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 100 °C sterilujeme po dobu 60 minut.

  • 5

    Po dvou dnech zopakujeme sterilizaci při teplotě 90 °C po dobu 20 minut.

  • 6

    Vychladlé uložíme na temném a studeném místě.

Komentáře k receptu