Chřest sterilovaný ve slaném nálevu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 10 g Sůl
  • 1 l Voda pitná
  • 1 kg Chřest zelený
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 38 kcal
  • Sacharidy 8 g
  • Tuky 0 g
  • Sodík 653 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 0.1 mg
  • Vláknina 0 mg
  • Vitamín A 0 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čerstvý chřest důkladně propláchneme vodou, oloupeme od hlaviček směrem dolů a seřízneme na stejně dlouhé kousky. Svážeme po cca 10 kusech do svazků, postavíme je stonky dolů do vroucí vody a spaříme po dobu cca 2 minut. Poté přilijeme další vroucí vodu tak, aby byly ponořené i střední části a opět 2 minuty spaříme. Nakonec zalijeme i vršky, po 1 minutě vyjmeme a ihned zchladíme studenou vodou.

  • 2

    Chřest rozdělíme do sklenic, zalijeme 1 l vody smíchané se solí a zavíčkujeme. Urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 100 °C sterilujeme po dobu 60 minut. Po dvou dnech zopakujeme sterilizaci při teplotě 90 °C po dobu 20 minut. Vychladlé uložíme na temném a studeném místě.

Komentáře k receptu