Rizoto s artyčoky
Suroviny
- 120 g Artyčoky
- 80 g Cibule
- 70 g Máslo čerstvé
- 120 g Sýr Parmezán
- 8 g Sůl
- 2 g Pepř černý mletý
- 30 g Citronová kůra
- 80 g Celer řapíkatý
- 400 g Rýže Arborio
- 5 g Máta
- 25 g Olej olivový extra panenský
- 1000 ml Vývar slepičí
- 30 ml Citronová šťáva
- 200 ml Martini bianco
- 2 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 509 kcal
- Sacharidy 60 g
- Tuky 19 g
- Sodík 1418 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 60 g
- Cholesterol 27.6 mg
- Draslík 176.5 mg
- Vláknina 5720.1 mg
- Vitamín A 5720.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.3 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Artyčoky očistíme a odstraníme z nich vlákna. Polovinu artyčoků rozpůlíme, polovinu nakrájíme na tenké plátky, zakapeme citronovou šťávou, aby netmavly. Citronovou kůru nastrouháme, mátu posekáme najemno.
-
2
Cibuli, řapíkatý celer a česnek nakrájíme nadrobno, nasypeme do hrnce s rozehřátým olejem, zvolna osmahneme, přisypeme rýži, orestujeme, promícháme a přilijeme Martini. Zvolna vaříme, stále mícháme, až se všechno Martini vstřebá. Přidáme artyčoky nakrájené na plátky a přilijeme naběračku vývar. Vždy, když se naběračka vývaru vsákne, přilijeme další naběračku - tak pokračujeme, dokud máme vývar. Uvařené rizoto stáhneme z ohně, osolíme, opepříme, přimícháme strouhaný parmezán, máslo, zakryjeme pokličkou a necháme 2 minuty stát.
-
3
Rizoto upravíme na talíře, posypeme mátou, citronovou kůrou a navrch položíme půlky artyčoků.