Slanečkové brambory

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Slaneček
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 dl Mléko polotučné
  • 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 5 dl Voda pitná
  • 1 kg Brambory
  • 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 471 kcal
  • Sacharidy 31 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 594 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 181.6 mg
  • Draslík 1099.8 mg
  • Vláknina 11561.4 mg
  • Vitamín A 11561.4 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 26.2 mg
  • Vitamín E 2.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    5 dl vody smícháme s mlékem, do vzniklé směsi poté namočíme slanečky. Ty necháme namočené na několik hodin. Poté je opláchneme pod tekoucí vodou, stáhneme z kůže, vykostíme a nakrájíme nebo nasekáme na drobné kousky.

  • 2

    Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce v 1.5 litru vody. Vaříme je přibližně 20 minut. Uvařené brambory scedíme, oloupeme a nakrájíme na plátky, dáme je do mísy a mírně osolíme a opepříme. Očistíme cibule, drobně je pokrájíme a v pánvi na sádle je osmažíme dozlatova.

  • 3

    Do olejem vytřené misky střídavě klademe vrstvy brambor s pokrájenými slanečky a cibulí i s výpekem. V misce si ve smetaně rozkvedláme vejce s pepřem a poslední vrstvu směsí přelijeme. Mísu dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 230°C přibližně 30 minut dozlatova. Upečené brambory se slanečkem podáváme horké.

Komentáře k receptu