Masový koláč z Churu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 100 g Slanina vepřová
  • 9 g Sůl
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 4 g Majoránka
  • 250 g Mouka polohrubá
  • 3 g Muškátový oříšek
  • 500 g Maso mleté - mix
  • 30 ml Olej olivový
  • 5 ml Ocet kvasný lihový
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 dl Smetana 16% (pochoutková)
  • 1 dl Víno červené
  • 1 dl Voda pitná
  • 1 dl Hovězí vývar základní
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 509 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 820 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 76 mg
  • Draslík 122.3 mg
  • Vláknina 3627.8 mg
  • Vitamín A 3627.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.2 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse smícháme mouku a máslo a zpracujeme na drobenku. Zalijeme osolenou vodou a octem a těsto stlačíme ke dnu mísy, nijak nezpracováváme. Zakryjeme fólií a necháme v chladnu uležet.

  • 2

    Na másle zpěníme cibuli, přidáme slaninu nakrájenou na kostičky a osmahneme. Přidáme mleté maso, promícháme a důkladně propečeme. Zalijeme vínem, smetanou, trochou vývaru, okořeníme a na mírném ohni povaříme asi 5 minut.

  • 3

    Uleželé těsto propracujeme, ze dvou třetin vyválíme plát, který rozprostřeme do vymazané koláčové formy. Na něj navršíme masovou náplň, zakryjeme plátem vyváleným ze zbytku těsta. Okraje dobře přitlačíme, povrch propícháme vidličkou a potřeme ušlehaným žloutkem.

  • 4

    Koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě 50 minut.

Komentáře k receptu