Nadívaná vraní mláďata
Suroviny
- 200 g Chléb pšeničný (bílý)
- 250 g Játra kuřecí
- 150 g Rohlíky bílé
- 50 g Slanina vepřová
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Kmín drcený
- 4 ks Vejce slepičí
- 4 ks Vrána
- 3 špetka Muškátový květ
- 5 dl Mléko polotučné
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1.5 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.34 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 698 kcal
- Sacharidy 56 g
- Tuky 38 g
- Sodík 819 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 507 mg
- Draslík 377.7 mg
- Vláknina 7100.2 mg
- Vitamín A 7100.2 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.4 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 34.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vraní mláďata oškubeme, vykucháme. Ptáčata dobře omyjeme pod tekoucí teplou vodou a necháme okapat.
-
2
Připravíme nádivku: rohlíky pokrájíme na kostičky, vložíme do mísy, zalijeme mlékem a necháme nabobtnat. Kuřecí játra omyjeme, nožem naškrábeme a přidáme k rohlíkům. Přidáme omytou, drobně pokrájenou petrželku, nastrouhanou citrónovou kůru, roztopené máslo, žloutky, sůl, pepř a muškátový květ. Směs důkladně promícháme a zapracujeme do ní tuhý sníh z bílků. Naplníme vraní mláďata, zbytek nádivky odložíme.
-
3
Pekáček vytřeme silně sádlem. Maso osolíme, posypeme drceným kmínem a vložíme do pekáčku (prsíčky dospod). Na ně klademe plátky slaniny. Pečeme v předehřáté troubě na 190°- 200°C. Během pečení potíráme rozpuštěným máslem a obracíme (podobně jako při pečení kuřete).
-
4
Když jsou "vráňata" do zlatova upečená, vyjmeme je, na výpek rozložíme zbytek nádivky, do nádivky vtlačíme hřbetem dolů naplněná tělíčka a dáme znovu do trouby péct. Pečeme do zlatohněda přibližně 20 - 30 minut. Upečené maso s nádivkou podáváme s bílým chlebem.