Asijské těstoviny

Publikováno: 29.03.2016
Nejznámějšími druhy asijských těstovin jsou především skleněné nudle, nudle Soba, japonské nudle Semen a čínské nudle Lo mein.

Asijské těstoviny mohou být zajímavým zpestřením jídelníčku. Používají se do polévek, ale i jako příloha nebo s dalšími surovinami i jako hlavní jídlo.

Skleněné nudle

Jedná se o nudle, jejichž hlavní složkou je škrob, především z mungo fazolí, a voda. Používá se ale i bramborový nebo maniokový škrob. Typický pro tento druh je jejich „skelný“ vzhled po uvaření.

Doba vaření - Nejprve se máčí v teplé vodě 5 až 15 minut do změknutí , pak se vaří ve vroucí vodě 1 až 3 minuty. Při použití do polévky není nutné předchozí namáčení.

Typická jídla - Japchae - nudle Stir-fry - kuchařská technika přípravy pokrmů - na pánvi wok. Čínský výraz chǎo a bào je možné přeložit jako „míchej a smaž“. Jedná se o zdravý a rychlý způsob úpravy jídel, kdy zelenina zůstává křehká a křupavá a maso šťavnaté.

Nudle Soba

Japonské nudle Soba jsou připravovány z pohankové mouky a jsou tedy bezlepkovou a mnohem zdravější variantou k našim pšeničným těstovinám. Soba nudle se podávají dvěma způsoby -  studené s omáčkou a sezónními surovinami, nebo horké ve vývaru dashi.

Doba vaření

  • čerstvé 2 až 4 minuty ve vroucí vodě
  • sušené 5 až 7 minut ve vroucí vodě

Typická jídla - Zaru soba - studené nudle posypané drcenou řasou nori a Soba maki - studené nudle zabalené do řasy nori.

Nudle Lo mein

Mezi oblíbené čínské nudle patří i Lo mein. Na rozdíl od skleněných jsou tyto vyráběny z pšeničné mouky a po uvaření se rovnou servírují promíchané s omáčkou a vybranou zeleninou či masem.

Doba vaření

  • čerstvé 2 až 3 minuty ve vroucí vodě
  • sušené 5 až 6 minut ve vroucí vodě - záleží na tloušťce nudlí, vaří se na skus

Typická jídla -  Shrimp Lo Mein - krevetové, Lobster Lo Mein - humří, House Lo Mein - kombinace několika druhů masa.

Nudle Sōmen

Sōmen jsou japonské nudle, které se připravují z pšeničné mouky a při výrobě se navíc musí za pomoci oleje natahovat. Jedině tak docílíme požadovaného průměru, který je méně než 1,3 milimetru. Podávají se především studené s omáčkou na namáčení, případně teplé v polévce.

Doba vaření je 2 až 4 minuty.


Zaregistrujte se, zabere to chviličku

Registrací získáte možnost hodnotit, komentovat a ukládat recepty