Dlouhých těstovin je mnoho druhů. Jejich příprava je stejná jako u ostatních druhů těstovin, nutností je ale větší hrnec a samozřejmě i dostatek vody.
Základní druhy dlouhých těstovin
Špagety
Špagety - dlouhé tenčí kulaté nudle - jsou nejčastěji používané dlouhé těstoviny, které se uvaří ve vodě a poté zalévají různými omáčkami s masem i bez a většinou sypou strouhaným sýrem. Podávají se také jako příloha k různým masovým i zeleninovým jídlům.
Spagettini
Obdoba špaget v tenčím provedení. Vaří se kratší dobu než špagety.
Makaróny
Těstoviny podobné špagetám, ale silnější a duté. V Itálii se nazývají Bucatini. „Maccheroni“ se říká kratším dutým těstovinám, v americkém pojetí bývají zahnuté, podobné našim kolínkům.
Tagliatelle
Tagliatelle - z italského tagliare - „řezat“ - jsou dlouhé ploché nudle, které jsou široké 0,65 až 1 cm. Obvykle se připravují čerstvé a jsou tak ideální s hustými omáčkami, především boloňskou, ale i dalšími druhy z hovězího, telecího, vepřového masa, někdy i z králíka. Jídla z nich ale mohou být i méně vydatná nebo i čistě vegetariánská.
Tagliolini
Tagliolini jsou jednou z variant tagliatelle - jsou stejně dlouhé, ale tenčí a mají kruhový profil. Vaří se do poloměkka - al dente. Na zkoušku se vyndá z hrnce a nakousne - uprostřed musí být stále vidět syrová bílá tečka, která při skousnutí klade malý odpor. I když jsou v této chvíli těstoviny ještě tvrdé, musí se slít, protože budou ještě několik minut měknout a tzv. „dojdou“.
Bavette
Bavette jsou jedním z nejstarších typů dlouhých těstovin. Jsou v podstatě užší verzí tagliatelli, mají tvar dlouhých plochých úzkých nudlí. Bavette se nejčastěji podávají s tradiční omáčkou pesto, ale dobře se hodí také k zelenině.
Bavettine
Bavettine jsou užší verze Bavette - dlouhé ploché nudle užší než linguine, ale širší než špagety. Best served with light, delicate sauces. Nejlepší jsou podávané s lehkými, jemnými omáčkami.
Linguine
Tenké italské těstoviny podobné špagetám. Říká se jim také jazýčky. V podstatě to jsou užší lasagne nebo placaté špagety. Podávají se s krevetami, zeleninou nebo sýrem.
Dlouhé těstoviny se mohou připravit i barevné přidáním přírodních barevných ingrediencí do těsta. Například na červené se používá šťáva z červené řepy nebo kečup, na zelené špenát nebo bazalka a na žluté kurkuma nebo šafrán.