Zabíjačková paštika s citrónovou kůrou
Suroviny
- 500 g Játra kuřecí
- 300 g Slanina vepřová
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
- 1 kávová lžička Zázvor mletý
- 4 l Voda pitná
- 1 kg Vepřové maso libové
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Majoránka
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 548 kcal
- Sacharidy 2 g
- Tuky 42 g
- Sodík 498 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 329.9 mg
- Draslík 238.7 mg
- Vláknina 653.5 mg
- Vitamín A 653.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.4 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3168.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřové libové maso a játra omyjeme. Špek nakrájíme na kostky. Vše dvakrát po sobě jemně přemeleme na masovém strojku. Směs dáme do mísy, přidáme jemně nastrouhanou citrónovou kůru, pepř, sůl podle chuti, majoránku, zázvor a muškátový oříšek. Směs důkladně promícháme.
-
2
Dobře promytá vepřová střívka naplníme pomocí strojku, konce dobře zavážeme provázkem a dáme vařit do vroucí vody. Pomalu je vaříme 1 hodinu. Vyjmeme, necháme okapat, vychladlá střívka s paštikou odložíme na chladné místo. Paštiku konzumujeme až druhý den jako pomazánku.