Pošumavské uzené jitrnice
Suroviny
- 500 g Játra vepřová
- 300 g Vepřové plíce
- 500 g Vepřová kůže
- 2 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 3 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 8 ks Nové koření celé
- 1 ks Vepřové srdce
- 8 stroužek Česnek
- 5 l Voda pitná
- 1 kg Vepřové maso libové
- 2.5 kg Vepřový lalok
- 2.5 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Pepř černý mletý
- 1.5 polévková lžíce Majoránka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1990 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 184 g
- Sodík 1213 mg
- Bílkoviny 74 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 536.9 mg
- Draslík 690.4 mg
- Vláknina 1869 mg
- Vitamín A 1869 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.7 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1963.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřový lalok s kůží a vepřové libové maso (i odřezky), srdce a plíce omyjeme, dáme do velkého hrnce, zalijeme 5 litry vody a přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu, k masu přidáme oloupané cibule, bobkové listy, nové koření, celý pepř, očištěný česnek a pomalu vaříme do měkka přibližně 1.5 hodiny.
-
2
Mezitím očistíme cibule, drobně je pokrájíme a na rozpáleném sádle zpěníme dorůžova. Omytá vepřová játra naškrábeme ostrým nožem (odstraníme tak všechny šlachy a žilky).
-
3
Uvařené měkké maso vyjmeme, vývar přecedíme a dáme zpět do velkého hrnce. Libové maso se srdcem nakrájíme na drobné kostičky, ostatní nahrubo pomeleme i s vařenou cibulí. Vše dáme do velké mísy, přidáme játra, kmín, mletý pepř, majoránku a utřený česnek. Promícháme a podle chuti osolíme, přidáme přibližně 2 dl vývaru z masa. Jitrnicovou směs dobře promícháme (nejlépe rukou). Směsí pomocí strojku naplníme velká tlustší prasečí střívka. Konce dobře uzavřeme špejlí.
-
4
Jitrnice dáme zpět do vývaru, pomalu je vaříme 30-45 minut. Uvařené opatrně vyjmeme, necháme vychladnout a následující den se vyudí.