Kvášlický zajíc s kysaným zelím
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
- 70 g Máslo čerstvé
- 100 g Slanina vepřová
- 750 g Zelí kysané
- 200 g Smetana jihočeská zakysaná15%
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 6 stroužek Česnek
- 0.5 dl Pivo světlé 10% 3,9% obj.
- 1.5 dl Voda pitná
- 5 dl Voda pitná
- 2 kg Zaječí maso
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 873 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 46 g
- Sodík 656 mg
- Bílkoviny 93 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 368.8 mg
- Draslík 1871.7 mg
- Vláknina 13285.3 mg
- Vitamín A 13285.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 58.1 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 43.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dobře očištěného a omytého zajíce prošpikujeme nakrájenou slaninou, česnekem, maso dobře osolíme, opepříme a dáme do pekáčku. Zajíce přelijeme 60 g rozpuštěného másla, přilijeme 1.5 dl vody, 0.5 dl piva, pekáč zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby. Maso během pečení obracíme a poléváme výpekem.
-
2
Kysané zelí dáme do menšího vyššího hrnce, který posadíme do hrnce s vodou. Zelí přelijeme 70 g rozpuštěného másla, přilijeme tolik vařící vody, aby jen pokryla zelí, promícháme a větší hrnec zakryjeme místo poklice pečícím papírem, který jsme ze spodní strany slabě potřeli máslem. Papír musí mít větší průměr, protože jej zachytíme tak, že jej těsně přitiskneme k okrajům hrnce, a okolo hrnce převážeme provázkem. Zelí ve vodní lázni vaříme 15-20 minut. Po uvaření odstraníme papír, hrnek vyjmeme z vodní lázně, zelí podle chuti osolíme, případně i osladíme a promícháme.
-
3
Upečeného zajíce rozporcujeme, do výpeku zamícháme rozšlehanou zakysanou smetanu. Každou porci masa polijeme smetanovým výpekem. Maso na talířích ozdobíme kopečky zelí a podáváme.