Dort s vůní anýzu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 40 g Mandle
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 150 g Cukr krupice
  • 60 g Mandle mleté
  • 40 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 kávová lžička Anýz celý
  • 1 ks Citrony
  • 10 ks Fíky čerstvé
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 hrst Maliny
  • 1 špetka Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 444 kcal
  • Sacharidy 69 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 63 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 46 g
  • Cholesterol 101.5 mg
  • Draslík 460.4 mg
  • Vláknina 12824 mg
  • Vitamín A 12824 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.2 mg
  • Vitamín E 3.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Žloutky s cukrem utřeme důkladně do pěny. Mandle rozmixujeme a smícháme s hladkou a mandlovou moukou.

  • 2

    Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme cca 2lžícemi moučné směsi.

  • 3

    Mléko smícháme se lžičkou másla a rozdrcenými anýzovými semínky a zahřejeme. Jakmile se máslo rozpustí, přilijeme teplé mléko k ušlehaným žloutkům a zlehka promícháme.

  • 4

    K moučné směsi přidáme kypřicí prášek a vše smícháme se žloutky. Zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků a špetky soli a na závěr ochutíme najemno nastrouhaným kouskem citronové kůry.

  • 5

    Troubu předehřejeme na 170C.

  • 6

    Těsto vlijeme do formy a pečeme cca 35minut. Po vyjmutí necháme dort vychladnout na mřížce.

  • 7

    Mezitím 5 fíků rozmixujeme a vzniklou omáčku přefiltrujeme přes sítko. Dort nakrájíme na plátky, podáváme se lžící fíkové omáčky, dozdobíme čerstvými fíky nakrájenými na dílky a malinami.

Komentáře k receptu