Krémová polévka zeleninová

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Petržel - nať
  • 125 ml Smetana ke šlehání 31%
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 ks Kedlubna
  • 0.25 ks Celer bulvový
  • 1 ks Brambory
  • 1 ks Pórek
  • 0.25 ks Květák
  • 0.25 ks Brokolice
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 0.75 l Vývar slepičí
  • 2 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 273 kcal
  • Sacharidy 32 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 796 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 972.9 mg
  • Vláknina 16247.2 mg
  • Vitamín A 16247.2 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 152.5 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytou mrkev, petržel a celer oškrábeme. Kedlubnu oloupeme, pórek omyjeme a odřízneme spodní kousek s kořínky. Květák a brokolici omyjeme a rozebereme na růžičky. Bramboru oškrábeme. Všechnu očištěnou zeleninu nakrájíme na menší kousky.

  • 2

    Do kastrolu vlijeme olej a necháme ho rozehřát. Pak na něj vhodíme kousky zeleniny a počkáme, jakmile bude vonět. Nesmí ovšem zhnědnout. Zalijeme polovinou vývaru, osolíme a opepříme. Přikryjeme poklicí a vaříme 25 minut dokud zelenina nezměkne.

  • 3

    Mixérem měkkou zeleninu rozmixujeme. K rozmixované směsi přidáme zbývající vývar a počkáme, dokud polévka znovu nepřijde k varu. Stáhneme oheň a necháme 10 minut povařit. Podle chuti ještě jednou přisolíme nebo připepříme. Chceme-li, aby byla polévka velmi jemná, necháme ji ještě přecedit přes sítko. Nakonec ji zjemníme smetanou a posypeme nasekanou petrželkou.

Komentáře k receptu