Krémová polévka zeleninová
Suroviny
- 50 g Petržel - nať
- 125 ml Smetana ke šlehání 31%
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Petržel kořen
- 1 ks Kedlubna
- 0.25 ks Celer bulvový
- 1 ks Brambory
- 1 ks Pórek
- 0.25 ks Květák
- 0.25 ks Brokolice
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 0.75 l Vývar slepičí
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 273 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 14 g
- Sodík 796 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 972.9 mg
- Vláknina 16247.2 mg
- Vitamín A 16247.2 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 152.5 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytou mrkev, petržel a celer oškrábeme. Kedlubnu oloupeme, pórek omyjeme a odřízneme spodní kousek s kořínky. Květák a brokolici omyjeme a rozebereme na růžičky. Bramboru oškrábeme. Všechnu očištěnou zeleninu nakrájíme na menší kousky.
-
2
Do kastrolu vlijeme olej a necháme ho rozehřát. Pak na něj vhodíme kousky zeleniny a počkáme, jakmile bude vonět. Nesmí ovšem zhnědnout. Zalijeme polovinou vývaru, osolíme a opepříme. Přikryjeme poklicí a vaříme 25 minut dokud zelenina nezměkne.
-
3
Mixérem měkkou zeleninu rozmixujeme. K rozmixované směsi přidáme zbývající vývar a počkáme, dokud polévka znovu nepřijde k varu. Stáhneme oheň a necháme 10 minut povařit. Podle chuti ještě jednou přisolíme nebo připepříme. Chceme-li, aby byla polévka velmi jemná, necháme ji ještě přecedit přes sítko. Nakonec ji zjemníme smetanou a posypeme nasekanou petrželkou.