Obrácený koláč sester Tatinových se zmrzlinou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 607 kcal
- Sacharidy 91 g
- Tuky 28 g
- Sodík 30 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 73 g
- Cholesterol 34.2 mg
- Draslík 894.6 mg
- Vláknina 42905 mg
- Vitamín A 42905 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.7 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a necháme je 2-3 hodiny oschnout. Na tenké plátky nakrájíme máslo a nadrtíme kardamom.
-
2
Z listového těsta vyválíme placku o průměru 25 cm. Dno mělké pečící pánve pokryjeme plátky másla, které posypeme krupicovým cukrem a polovinou drceného kardamomu. Na tento základ do kruhu rozložíme čtvrtky jablek, jednu dáme doprostřed. Pánev zahříváme na mírném ohni, až se z rozpuštěného cukru a másla vytvoří světlý karamel, pak pánev odstavíme a necháme vychladnout. Na vychladlá jablka položíme těsto a jeho okraje přitlačíme až na dno pánve, kterou pak vložíme do trouby předehřáté na 200 °C. Při této teplotě koláč pečeme 15-20 minut a když je těsto zlaté a křupavé, vyjmeme koláč z trouby a necháme vychladnout. Vychladlý koláč vyklopíme na plochou mísu a servírujeme překrytý vanilkovou zmrzlinou, posypanou druhou polovinou drceného kardamomu.