Obrácený koláč sester Tatinových se zmrzlinou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 300 g Listové těsto
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 50 g Cukr krupice
  • 125 ml Zmrzlina vanilková
  • 3 ks Jablka
  • 10 ks Kardamom
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 607 kcal
  • Sacharidy 91 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 30 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 73 g
  • Cholesterol 34.2 mg
  • Draslík 894.6 mg
  • Vláknina 42905 mg
  • Vitamín A 42905 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.7 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 19 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a necháme je 2-3 hodiny oschnout. Na tenké plátky nakrájíme máslo a nadrtíme kardamom.

  • 2

    Z listového těsta vyválíme placku o průměru 25 cm. Dno mělké pečící pánve pokryjeme plátky másla, které posypeme krupicovým cukrem a polovinou drceného kardamomu. Na tento základ do kruhu rozložíme čtvrtky jablek, jednu dáme doprostřed. Pánev zahříváme na mírném ohni, až se z rozpuštěného cukru a másla vytvoří světlý karamel, pak pánev odstavíme a necháme vychladnout. Na vychladlá jablka položíme těsto a jeho okraje přitlačíme až na dno pánve, kterou pak vložíme do trouby předehřáté na 200 °C. Při této teplotě koláč pečeme 15-20 minut a když je těsto zlaté a křupavé, vyjmeme koláč z trouby a necháme vychladnout. Vychladlý koláč vyklopíme na plochou mísu a servírujeme překrytý vanilkovou zmrzlinou, posypanou druhou polovinou drceného kardamomu.

Komentáře k receptu