Pečené šlejšky se strouhankou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 80 g Máslo čerstvé
  • 210 g Mouka pšeničná hrubá
  • 200 g Strouhanka
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1.2 l Voda pitná
  • 1 kg Brambory
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 4 polévková lžíce Cukr krystal
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 490 kcal
  • Sacharidy 74 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 556 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 48 g
  • Cholesterol 56.9 mg
  • Draslík 734.9 mg
  • Vláknina 11613.3 mg
  • Vitamín A 11613.3 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory omyjeme a uvaříme ve vodě (1.2 litr), do které dáme 1 lžičku soli. Vaříme 20-22 minut. Uvařené brambory scedíme, necháme chvíli vychladnout, oloupeme a jemně nastrouháme. Dáme je na pomoučený vál, přisypeme hrubou mouku a vypracujeme tužší těsto. Těsto vyválíme na dva válečky o průměru 4-5 cm. Ostrým nožem z válečku nakrájíme 2cm dílky, z nich vyválíme malé šišky - šlejšky. Poklademe je na plech vymaštěný olejem, dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200 °C dozlatova.

  • 2

    V pánvi na másle osmažíme dozlatova čerstvou strouhanku, za stálého míchání přidáme cukr krystal. Usmaženou strouhanku dáme do mísy, upečené šlejšky vyklopíme do strouhanky, opatrně promícháme a hned podáváme.

Komentáře k receptu