Pečené šlejšky se strouhankou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 490 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 17 g
- Sodík 556 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 48 g
- Cholesterol 56.9 mg
- Draslík 734.9 mg
- Vláknina 11613.3 mg
- Vitamín A 11613.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory omyjeme a uvaříme ve vodě (1.2 litr), do které dáme 1 lžičku soli. Vaříme 20-22 minut. Uvařené brambory scedíme, necháme chvíli vychladnout, oloupeme a jemně nastrouháme. Dáme je na pomoučený vál, přisypeme hrubou mouku a vypracujeme tužší těsto. Těsto vyválíme na dva válečky o průměru 4-5 cm. Ostrým nožem z válečku nakrájíme 2cm dílky, z nich vyválíme malé šišky - šlejšky. Poklademe je na plech vymaštěný olejem, dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200 °C dozlatova.
-
2
V pánvi na másle osmažíme dozlatova čerstvou strouhanku, za stálého míchání přidáme cukr krystal. Usmaženou strouhanku dáme do mísy, upečené šlejšky vyklopíme do strouhanky, opatrně promícháme a hned podáváme.