Smažené škubánky sypané mákem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 300 g Máslo čerstvé
  • 500 g Mouka pšeničná hrubá
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 7 dl Voda pitná
  • 5 polévková lžíce Mák mletý
  • 3 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 0.22 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 787 kcal
  • Sacharidy 82 g
  • Tuky 46 g
  • Sodík 145 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 60 mg
  • Draslík 410.2 mg
  • Vláknina 11833.3 mg
  • Vitamín A 11833.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.5 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 59.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme a oloupeme brambory. Rozkrájíme je na větší kostky nebo čtvrtky. Brambory dáme do hrnce, přidáme sůl, vodu a vaříme 20 minut. Uvařené brambory slijeme a přes lis na brambory je protlačíme do mísy. Postupně budeme přidávat mouku, vařečkou promícháme a poté rukama těsto důkladně vypracujeme na "drobenku".

  • 2

    K těstu přidáme 200-250 g vychladlého rozpuštěného másla a těsto znovu dobře vypracujeme. Poté ho rozdělíme na stejné díly (8-10 ks). Z každého vytvarujeme malou placku, silnou 1.5-2 cm o průměru 7-8 cm.

  • 3

    Pečeme je ve velké pánvi na rozpáleném oleji (2 lžíce) s máslem (20-30 g), z obou stran dozlatova. Upečené posypeme umletým mákem, který jsme smíchali s práškovým cukrem, pokapeme rozpuštěným máslem (20 g). Podáváme teplé, posypané mákem.

Komentáře k receptu