Žloutková polévka s lískovými oříšky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 673 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 62 g
- Sodík 923 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 374.3 mg
- Draslík 552.5 mg
- Vláknina 12222.8 mg
- Vitamín A 12222.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4 mg
- Vitamín E 10.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z nedozrálých lískových oříšků vyloupeme jádra, zbavíme je slupek a v hmoždíři nahrubo roztlučeme. V rendlíku v 0,7 dl vody si uvaříme 6 vajec natvrdo. Vaříme je 9-10 minut.
-
2
Uvařená vychladlá vejce oloupeme, rozkrojíme a vyjmeme žloutky, které dáme do misky a důkladně je smícháme s ořechy. Uhněteme tužší hmotu. V druhé misce si vymícháme měkké máslo s moukou.
-
3
V hrnci přivedeme k varu slepičí bujón. Postupně do něj vmícháme mouku s máslem - stále mícháme a až se rozvaří, přidáme smetanu, žloutky s ořechy a krátce 2-3 minuty povaříme.
-
4
Polévku dochutíme solí, pepřem a ihned servírujeme.