Kyselo ze Zdíkova
Suroviny
- 500 g Brambory
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Houby čerstvé
- 20 g Chlebový kvásek
- 250 g Mouka chlebová
- 2 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 4 ks Vejce slepičí
- 4 špetka Sůl
- 1 l Voda pitná
- 7.5 dl Voda pitná
- 2 dl Voda pitná
- 2.5 dl Zakysaná smetana
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 669 kcal
- Sacharidy 83 g
- Tuky 28 g
- Sodík 867 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 54 g
- Cholesterol 239.1 mg
- Draslík 784.3 mg
- Vláknina 9973 mg
- Vitamín A 9973 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.9 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dobře omyjeme brambory, dáme je do hrnce, zalijeme 7.5 dl vody a uvaříme doměkka. Vaříme je přibližně 20-25 minut. Uvařené brambory scedíme, vychladlé oloupeme a nakrájíme na kostky.
-
2
Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, kmín, ocet a promícháme s 1.5 -2dl vody. Do mouky uděláme důlek, přidáme do něj chlebový kvásek a těsto důkladně promícháme. Zakryjeme čistým plátnem a necháme v teple kynout minimálně 45-50 minut.
-
3
Čerstvé zdravé hřiby očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. V hrnci rozehřejeme máslo, na kterém houby podusíme. Zalijeme je vroucí vodou, přidáme sůl, pepř a 1/4 vykynutého chlebového těsta. Za stálého míchání necháme těsto rozvařit (přibližně 15 minut) a ke konci přilijeme zakysanou smetanu. Promícháme, krátce 1-2 minuty povaříme a hrnec s polévkou odstavíme z plotny.
-
4
V pánvi rozpustíme máslo, rozklepneme na ně 4 vejce, ochutíme je solí a umícháme je. Nesmí být úplně usmažená. Míchaná vajíčka rozdělíme na talíře, přidáme k nim pokrájené brambory, zalijeme je polévkou a podáváme.