Kompot z čerstvých šípků
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 176 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 0 g
- Sodík 2 mg
- Bílkoviny 0 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 0.6 mg
- Vláknina 0 mg
- Vitamín A 0 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Tvrdší, červené šípky překrojíme, odstraníme zrníčka, na sítu propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Cukr rozmícháme ve vodě, přivedeme k varu, přisypeme šípky a cca 5 minut povaříme. Odstavíme a odložíme do druhého dne.
-
2
Poté šípky vyjmeme a rozdělíme do sklenic. Nálev znovu převaříme a po vychladnutí jím zalijeme ovoce. Sklenice zavíčkujeme, urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 80 °C sterilujeme po dobu 20 minut. Jakmile kompot vychladne, vyjmeme z hrnce a uložíme na temném a suchém místě.