Kyselice s uzenou klobásou a sušenými houbami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Brambory
  • 250 g Zelí kysané
  • 180 g Klobása uzená
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Kmín celý
  • 1.5 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 2 špetka Paprika mletá pálivá
  • 1.1 l Voda pitná
  • 2 dl Voda pitná
  • 3 dl Zakysaná smetana
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Houby sušené
  • 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • 0.5 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 375 kcal
  • Sacharidy 28 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 281 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 45 mg
  • Draslík 620.7 mg
  • Vláknina 6772.3 mg
  • Vitamín A 6772.3 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 32.9 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Promyté sušené houby dáme do misky a zalijeme je 2 dl vody. Necháme je namočené asi 1 hodinu. Poté je scedíme a pokrájíme na menší kusy. Brambory oloupeme, omyjeme a pokrájíme na kostičky. Uzenou klobásu nakrájíme zešikma na plátky.

  • 2

    Do hrnce dáme brambory, lžičku soli, kmín, přilijeme vodu a vaříme je doměkka cca 20 minut. V polovině vaření přidáme scezené houby a klobásu.

  • 3

    Kysané zelí promyjeme v sítu vodou. Pak je překrojíme na menší kusy a přidáme k uvařeným bramborům. Přimícháme rajčatový protlak a vaříme dalších 10 minut. V misce si rozmícháme dohladka zakysanou smetanu s maizenou. Když je zelí měkké, přilijeme za stálého míchání smetanu se škrobem do polévky, dochutíme solí, pepřem a cukrem podle chuti. Pomalu vaříme 5-7 minut.

  • 4

    Mezitím si v pánvičce rozpustíme máslo, přidáme k němu sladkou a pálivou papriku. Za stálého míchání (jen několik sekund) papriku rozpustíme a vzniklou směs přidáme do polévky. Polévku promícháme a podáváme.

Komentáře k receptu